Форум Прометей  

Още теми »

   

Кой е тук?  

В момента има 136  гости и няма потребители и в сайта

   

ВХОД  

   

Посетители  

Брой прегледи на статиите
700099
   

Представяне на "Символно-аналитични наблюдения"

Детайли

Анотация

 

„Символно-аналитични наблюдения” е книга с есета и литературна критика, която съм започнала да пиша през 1995 г., а последният текст в нея е написан през март 2012 г. Предишната ми книга „Без идоли” излезе от печат на 3 май 2012 г. от Пловдивско университетско издателство „Паисий Хилендарски” и може да се разбира като първа част на тази.

            През месец април т.г. бях отличена за участието си в конкурса на Гръцката фондация за култура в гр. София заради есето ми за Гръцката античност. На рождения си ден прочетох в литературно студио „Младост” есето си за читалищата, което участва в конкурс на столично читалище. Слушателите бяха много любознателни. Есето ми за училищната агресия е писано през март 2007 г., когато бях поканена от Райна Петрова за участие в кръгла маса по темата. По-късно бях номинирана за участие в конкурса „Заедно срещу дискриминацията” със същото есе, което беше публикувано от Бойко Златев и др.

            Темите в помощ на учениците съм написала за мои приятели, които учат в гр. Пловдив. Не съм изчерпала потребностите на учениците, които пишат домашните си и кандидат-студентските си разработки, но бих могла да довърша третата част на моята литературна критика и есета.

            Научните изследвания включват конкурсната ми работа по повод зададената загадка от проф. Живко Желев и доц. Лили Райчева за разчитане на стеганографски послания, като наградата ми беше връчена в бр. 750 на ТВ състезанието „Минута е много”, разработката ми се популяризира в печата и електронните медии у нас и в чужбина, включвам също реферат за Кристоф фон Шмид – автора на „Геновева”, стилистичен и симиотичен анализ на цветовете в поезията на Яворов, а значителна част от книгата са анализи за историческата поетика на Й. Радичков, Ивайло Петров и Васил Попов.

            Благодаря на философа Константин Байрактаров и на романиста и есеиста Стефан Кръстев, че подходиха творчески към предизвикателството да представят „Символно-аналитични наблюдения” пред читателите, които ще спечеля с есетата и литературната критика. Надявам се да се запозная с тези достойни мъже скоро, защото в самотния ми живот на литературен критик на свободна практика все по-рядко срещам толкова талантливи хора. Другите членове на клуб „Прометей” сътрудничат на списанието за филология, култура и политика и сме открити да срещнем последователи сред читателите на тази книга.

                                                                                                               Мария Чулова