Форум Прометей  

Още теми »

   

Кой е тук?  

В момента има 125  гости и няма потребители и в сайта

   

ВХОД  

   

Посетители  

Брой прегледи на статиите
758501
   

Света Варвара

Детайли

Света Варвара – 4 декември – могъща застъпница за здравето на децата и семейството

 

В българските земи от край време българския народ и българската православна църква почитат Св. Варвара. Тя се смята за могъща защитница пред Бога на децата, бременните жени, кърмачетата и семейството. В народния живот до скоро в села като Перущица и Брестовица се печат пресни питки рано сутрин, мажат се с маджун и мед и се раздават на съседи и преминаващи, освен на домашните.

Света Варвара била посечена с меч 282 година за злощастие от баща си, богат езичник, близък до управителя на град Хелиопол в Египет. Още от съвсем млада Св. Варвара приела християнската вяра, молела се и решила да пази целомъдрието си. Затова отблъсквала всички млади момци, които молели родителите за женитба поради голямата красота на Света Варвара. Когато баща ѝ решил да изгради кула и заминал по работата си, Света Варвара тайно заповядала на строителите да пробият три прозореца в кулата в чест на Света Троица, т.е. това е вече една необикновена изповед за силната вяра на Света Варвара в Христа. Когато се завръща баща ѝ узнава тези нечувани по дързост действия и сам уведомява управителя – езичник на цял Египет. Владетелят на Египет подлага Света Варвара на нечувани жестоки мъчения, включително отсичане на зърната на девическата гръд. В тъмницата Света Варвара се удостоява с явлението на Исуса Христа, който ѝ дава утеха и голяма духовна сила, тъй че тя пее химни и псалми сред най-големи мъчения. Най-сетне баща ѝ лично обезглавява дъщеря си с меч.

Света Варвара е прочута в целия християнски свят, има много силна почит и в католическата църква. Понеже името Света Варвара означава „чужденка”, тя се смята и за закрилница и на всички чужденци.

Да споменем, че сега, когато толкова много българи са в чужбина, не можем да не мислим за рисунката на Ян ван Ейк от 1437 година, тя се намира в град Антверпен в Белгия в Кралския музей за изящни изкуства.

Смята се, че Света Варвара закриля от нещастната участ хората в чужбина да умрат без комка, без покаяние, без достъп до съединението на Вяра и Причастие. Колко сме щастливи в Отечеството си, ни учи тази съдба!

Английският поет Честертон пише поемата „Света Варвара”, което говори за голямата почит в англосанксонския свят. Град Хелиопол- родния град на Светицата - е известен още от библейски времена 1500 години преди рождението на Света Варвара, дъщерята на египетския владетел и главен жрец Асенеф е дадена за съпруга на Йосиф Прекрасни. Фараонът прави този дар – сватбата на Асенеф и Йосиф, за да благодари на Йосиф Прекрасни за пророческото несравнимо тълкувание на съня му за седемте тлъсти и седемте мършави крави. Това е едно от най-великите пророчества равно на пророчествата на пророк Данаил. Божията воля се проявява в съдбата на Света Варвара с появата на Исуса Христа в килията.

Нека се поклоним смирено на Света Варвара и измолим нейната защита!

 

Елена Коматова