Форум Прометей  

Още теми »

   

Кой е тук?  

В момента има 138  гости и няма потребители и в сайта

   

ВХОД  

   

Посетители  

Брой прегледи на статиите
758511
   

Интервю с Атанас Атанасов

Детайли

Мария Чулова 1. Можете ли да се представите накратко? Семейството, в което израстнахте? Любими учебни предмети в училище, хоби, първа поява по телевизията...

Атанас Атанасов:1. Здравейте, Казвам се Атанас Атанасов. Роден съм и отраснал в Димитровград, в съвсем нормално, не богато с пари, но богато с човещина семейство. В училище бях от типа деца, които наричаха отличници, с ленти "Отличник" по манифестациите, с награди - часовници, книги, грамоти - за пълен успех, но децата не ми се подиграваха, а търсеха помощта ми, тъй като не зубрех вкъщи уроците, а запомнях още в час. Но, все пак бях скромно, срамежливо и затворено дете. Обичах езиците и математиката. Студентските си години изкарах в Благоевград, а в Пловдив живея от 2004 г. От малък обичах телевизионните игри и предаванията "за ума", гледах редовно "Минута е много", "Няма време", и по-късно, разбира се, всички останали - едва ли ги помните "10-64", "Вот на доверие", "Руска рулетка", "Бум", "Големият въпрос", "Това го знае всяко хлапе" и други подобни. И до ден днешен съжалявам, че не набрах смелост да се запиша за участие в "Минута е много" - любимата игра не само на мен, а и на всички. Първата ми тв поява беше в местната телевизия кабеларка в Димитровград, заедно с американската ми бивша учителка по английски. А за първи път участвах в телевизионна игра през 2007 г в БНТ в "Коя е тази песен", където станах месечен победител за юни. Хубава игра, но за съжаление с кратък живот. Сега, след дълга пауза, куиз игрите отново превзеха тв ефира. Това е страхотно и дано продължи - гледам с интерес и "Стани богат", и "Голямото преследване", и разбира се, личния ми фаворит- "Последният печели".

 

М. Ч. : 2. Как се приспособихте с ограниченията по време на епидемията от Covid-19?

Ат.Ат.: 2. Пандемията ни завари с бебе на една годинка вкъщи и лесно се приспособихме. Именно в този период, аз направих и рязък завой в професионалното си поприще, като напуснах сферата на хотелиерството, където работих като мениджър на хотели в продължение на 20 години. Епидемията, повече дори и от Интернет и смартфоните, ни  отучи от социалност, от външна комуникация с хора и ни приобщи към дигиталния свят.

 

М. Ч.: 3. Кое Ви дава сили да сте усмихнат и да се справяте със знаещи опоненти в Последният печели?

Ат.Ат.: 3. Природата ми е да съм добър и усмихнат, въпреки, че в доста моменти изглеждам намусен и сърдит. В "Последният печели", като на шега, въпреки големия брой силни опоненти, които ми се паднаха, наредих цели 18 победи. Получи се, тъй като "услужливата памет" ми изкарваше съвсем навреме разни спомени от мултифункционалната ми памет. Мнозина подценяваха моите противници, отдавайки серията ми на това, че опонентите, които съм срещнал са били слаби, но впоследствие се оказа, че истината е друга - четирима от съперниците ми участваха впоследствие в "Преследването", а двама от тях - Денислав Викторов и Мирослав Стратев, си тръгнаха оттам със солидни суми, побеждавайки преследвачите. По пътя си срещнах трикратния победител Тодор Николов, участници от Минута е много - Димитър Димитров, Валентина Псалтирова, Диана Миладинова, спортния журналист Диан Станчев, успели бизнесмени като Димитър Иванов, и много знаещи участници като Панайот Гандуров, Ангел Узунов, Теодор Асърджиев, Радо Върбанов, Антон Бранков и др. А накрая бях отстранен от известния наш писател Сибин Майналовски. Предаването ми помогна да намеря себе си и да се изявявам в областа на познанието, както и да създам нови приятелства с големи умове от цялата страна. Намерих приятели и сред моите съперници (Радо Георгиев), и сред големите шампиони от предаването, сред почитателите на куиз игрите, както и приятели, изявени точно в тази сфера.

 

М. Ч.: 4. Получавате ли подкрепа в подготовката си за куиз предавания от близки и социална среда?

Ат. Ат.: 4.Разбира се, близките и приятелите ми ме покрепят в тези мои начинания. Благодарен съм на съпругата ми за всичко, което прави за нашето семейство и на родителите ми за подкрепата. А децата ни, които са на 7 и на 4 г., няма как, постоянно искат да играем с тях на детски вариант на "Последният печели", който те наричат "Пас", където аз задавам въпросите, те избират сферите и отговарят :)

 

М. Ч.: 5. Как проверявате знанията си и кои източници Ви помагат да покажат къде сте в определена сфера на познанията?

Ат.Ат.: 5. Интернет навлезе дълбоко в нашите умове и натури и всеки от нас го ползва вече като основен, да не кажа единствен, източник на информация. Блед спомен са вече времената, колкото и хубави да бяха те, когато вестници, списания, книги и музика бяха нашите очи към света на познанията. Въпреки всичко, днес аз, като автор на въпроси за куиз-игри и Загадки за собствената си страничка в социалните мрежи, се стремя да пиша такива въпроси, чиито решения по-трудно се намират в Гугъл, и провокират по този начин човек да се върне към собствения си начин на мислене с логика, без цък-цък и готово :) Все още имаме, ние хората и такива способности...

М. Ч.: 6. Бихте ли публикували Ваша книга и в кой жанр?

Ат. Ат.:  6. О, много искам да публикувам книги. Имам материал за десетки книги с  авторски Загадки - за мислене, логика, криминални, куиз въпроси, ребуси, всякакви, дори съм структурирал няколко такива книги. Контактувах с големите издателства, но интерес към подобни продукти явно няма - дори не получих отговор. Ако има някой, който би сметнал, че книги в областта на познанието също ще са интересни за читателя, освен масово издаваните копи-пейстове от Интернет на видни инфлуенсъри, блогъри, влогъри, ютубъри, биографии на поп-фолк величия и други разграбвани за секунди сензации, моля да се свърже с мен. Имам и няколко идеи за романи и разказчета, които с удоволствие бих развил, ако някое издателство наистина би проявило интерес към мен като автор.

М. Ч.: 7. Какво послание имате към децата и учениците?

Ат.Ат.: 7. Към децата и учениците, моето послание днес е: Да бъдеш добър и да страниш от агресията е прекрасно! Да нямаш смартфон и да живееш без виртуалност е прекрасно! Опитайте! Навън ще ви хареса! Да си чист от наркотици, цигари и алкохолни зависимости, и от хазарт е уникално! Търсете любовта!

М. Ч.: 8. Обичате ли отборни изяви и кого бихте взели във Вашия отбор?

 

Ат.Ат.: 8. Обичам отборните игри и сам организирам понякога свои отбори за участия в куиз-мероприятия. В националния куиз през ноември бях  събрал отбор от истински легенди от Минута е Много (Тодор Николов, Димо Падалски, Маргарита Джонгова), съчетани с шампиони от Последният печели (Йордан Костов, Георги Димитров и аз) и Стани богат (Видин Сукарев). Отборът ни завърши 4-ти от 21 отбора от страната, отстъпвайки само на най-добрите - Джордис от София с Иван Петров и Пламен Младенов и Лудо Младо от Пловдив - с Михаил Сарафов. Вече се познавам с почти всички легенди и знаещи хора у нас и използвам повода да ги поздравя!

17 февруари 2023 г.,

Пловдив