Форум Прометей  

Още теми »

   

Кой е тук?  

В момента има 436  гости и няма потребители и в сайта

   

ВХОД  

   

Посетители  

Брой прегледи на статиите
748214
   

Интервю със Симеон Димитров

Детайли

 

Мария Чулова:1. Какъв бяхте, когато завършвахте средното си образование?

Симеон Димитров: През почти цялото ми пребиваване в училище любимият ми предмет беше математика. И ми беше детска мечта да бъда като дядо ми - инженер. Само че той беше машинен инженер. Аз исках да бъда строителен. Така реших да се обучавам в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ, бивш ВИАС) в София. Не ми се получи и след три години на неуспех реших да сменя професионалното направление.

М. Ч.: 2. Как се насочихте към информатиката и новите технологии?

С.Д.: И докато учех, се бях пробвал да постъпя на работа в кол центъра на IBM в София. Това ме вдъхнови да се опитам след време да им се натреса като програмист. Е, няма да го направя, но така се вдъхнових да завърша информатика и компютърни науки.

 

М. Ч.: 3. Каква литература и телевизионни предавания Ви формират като куизър?

С.Д.: Повечето литература, която чета, се свързва с професията ми или с хобито ми - шахматът. А по телевизията друго не гледам освен спорт, куизове и новини. Мен като куизър ме оформя общата ми култура като цяло, както и личният ми опит. Преживял съм доста като за човек, ненавършил 30.

М. Ч.: 4. Кога е първата Ви поява по телевизията?

С.Д.: За първи път ме показаха по телевизията с първото ми участие в "Последният печели".

 

М.Ч.: 5. Какво ще споделите за 19 -те Ви участия в Последният печели?

С.Д.: 18 са. Не мога да кажа нищо, ако трябва да съм честен. Аз само слушах въпросите, натисках копчето и казвах отговора, който смятах за верен. Напрежение чувствах може би само в петото си участие срещу Любомира, тя доста ме принуждаваше да рискувам във втори кръг, и в единадесетото срещу Петър Светиев, в което изкрещявах отговорите си в трети кръг. Имаше и още един емоционален трети кръг, в петнадесетото срещу Цветелин, но пък там беше, защото бях много приятно изненадан от въпросите. Реално погледнато аз очаквах той да избере сферата Гея за себе си, защото аз щях да го направя. Той обаче не стига, че ми я даде, а и направо си ми я... подари. Срещу Димитринка също нямаше напрежение, там всичко се реши с един въпрос, на който аз не знаех отговора. И смятам за много забавно, че тя ме отстрани на исторически въпрос, а историята беше една от най-силните ми сфери.

 

М. Ч.:6. Всъщност спечелените възнаграждения от телевизионни игри се облагат с 10% от НАП. Те са публични и от честен труд. Би ли могло да кажем, че в Голямото преследване е най-голямата Ви победа чрез знания за един ден?

С. Д.: Това трябва да го каже зрителят, не аз. В "Голямото преследване" отидох с нагласата да се изправя в една истинска битка на знания. Щеше ми се да беше срещу Мартин Иванов, но ми се падна Миглена Драганова. Все пак съм доволен от играта и резултата. Колкото до 10-те хиляди лева, аз просто исках битката за знания да бъде за петцифрена сума, на която да рискувам и така да се получи интересен двубой.

 

М. Ч.: 7. Отправяте послания на английски и немски езици към приятелите на куизове. Бихте ли обяснили какво точно послание към читателите на Прометей и зрителите на куиз предавания имате?

С.Д.: Посланието, което отправих на немски, беше към господин Себастиян Якоби, преследвач в германския вариант на играта. Куизър, срещу когото също много бих искал да се изправя.

4:29 PM, 12 февруари 2023 г.

М. Ч.: 8. Владеете английски и немски език. Какво внушавате с постове на английски език в социалната мрежа Facebook?

С. Д.: Аз пиша послания и на английски език в социалните мрежи, защото имам много приятели чужденци. Искам и те да разбират какво се случва и какво чувствам. Ако направя някой пост в социалната мрежа, това е, за да го споделя с всички, най-вече хората, с които общувам. Точно затова правя постове и на английски, и то много често. Кой ги чете, е друг въпрос.