Форум Прометей  

Още теми »

   

Кой е тук?  

В момента има 31  гости и няма потребители и в сайта

   

ВХОД  

   

Посетители  

Брой прегледи на статиите
758451
   

Възпоменание за Великата княгиня Леонида Георгиевна Багратион – Мухранская

Детайли

На 213 май 2010 година в Мадрид на 96 години почина Великата княгиня Леонида Георгиевна Багратион – Мухранская, вдоствуващата съпруга на Великия княз Владимир Кирилович Романов, майка на Великата княгиня Мария Владимировна Романова – настояща глава на Руския Императорски дом и баба на Георгий Михайлович Романов – син на Мария Владимировна Романова и принц Франц Вилхелм Пруски. За нея - Великата княгиня Леонида Георгиевна Багратион – Мухранская съдбата на Русия, съдбата на Грузия и на хората беше единствена висша християнска любов.

Родена в Тбилиси на 23 септември /6 октомври/ 1914 г. Великата княгиня Леонида Георгиевна Багратион – Мухранская произхожда от Багратионовата династия, един от най-древните грузински християнски родове. Имена като Имеретия, Мегрелия, Сванетия, Абхазия, Гурия и днес звучат все така екзотично и едновременно близко, както и Картилското, Кахетското и Имеретското царство. Нейният древен род бе предал на Великата княгиня Леонида Георгиевна Багратион – Мухранская пламенен нрав, безкрайна енергия и несломима твърдост, след като християнският дълг я позове. Нейният живот вдъхна кураж на мнозина и неслучайно бе отличена в съвременния сложен свят с най-високите и престижни ордени в света. Трогателна любов към нейното семейство и особено към сестра ѝ, с която десетилетия е разделена. Висшето чувство на дълг преодолява носталгията и тя винаги е подкрепа на своя съпруг Владимир Кириллович Романов в неговата съдба.


Да припомним, че тя се оженва за него след неговата забележителна декларация, с която се защитават високите идеали и се осъжда фашистваката идеология. Великата княгиня Леонида Георгиевна Багратион – Мухранская посещава много пъти Русия, Москва, Грузия, където е акламирана ведно с дъщеря си и внук си. Надеждата, която тя дава и до днес е една:


„Ако ти Цар си жив и ние ще бъдем живи,
Ако ти погинеш и ние ще погинем.”


Ние твърдо вярваме, че Русия отново ще бъде призвана да бъде не само монархия, но и Империя де факто! И се молим за това!

 

2  3 


Великата княгиня Мария Владимировна Романова
 

4
Великата княгиня Леонида Георгиевна Багратион-Мухранская
със своя съпруг Великия княз Владимир Кириллович Романов и
своята дъщеря Великата княгиня Мария Владимировна


 5
Пейзаж от Кавказ, рисуван от М.Ю.Лермонтов


Написала: Елена Коматова