Форум Прометей  

Още теми »

   

Кой е тук?  

В момента има 64  гости и няма потребители и в сайта

   

ВХОД  

   

Посетители  

Брой прегледи на статиите
769297
   

Литературно студио "Младост"

Детайли

Непримиримият

/на Николай Славов/

Не те привличат дребни цели,
кълбо от нерви си целият.
Нервират те нелепи нрави -
нещата пошли и дребнави
и хора в пъпа си вторачени,
подобни на обувки лачени
излъскани до блясък даже,
отвътре нравствено-прокажени.
Животът честичко нагарча ти,
но ти се радваш на глухарчето.
И на врабчета, на кокичета,
на всички истински момичета.
Животът е по-малко черен
с приятел като тебе верен,
такъв докрая остани
до всички отредени дни.

Николай Гюлев

На 7 май 2015 г. художественият ръководител на литературно студио "Младост" публикува това стихотворение в този вариант пред всички медии, наети по делото "Хинкова-Славов". Още на 2 април т.г. Николай Гюлев е бил призован да даде обяснения за посвещението на това стихотворение на поета Николай Славов. Николай Гюлев е основал литературното студио "Младост" преди 20 години, като често пъти е бил на договор с Община Пловдив като ръководител на непрофесионален художествен състав. Периодът на наемането му е от месец октомври до края на месец май. Членувам в клуб "Младост" от месец февруари 2009 г., когато там ме заведе поетесата Евелина Кованджийска, която познавам от 1991 година от ученическото общежитие към Езикова гимназия в гр. Пловдив.

Първоначално срещите бяха в заведението на Людмил Попов на ул. "Петко Каравелов" в една каравана. През 2009 г. Гюлев ръководеше поетическа академия "Добромир Тонев", която също песещавах. Беше определил членски внос от пет лева месечно. Към 2009 г. аз отдавна не бях студентка - завършила съм българска филология на степен магистър през 1999 г., английска филология на степен магистър през 2004 г., международни икономически отношения на степен магистър през 2005 г. в ПУ "П. Хилендарски", специализирала съм маркетинг и управление, журналистика, методика, безопасност на движението по пътищата, базисни и специфични компютърни и презентационни умения. Познавам двамата от съдебния спор от 2009 г. След срещите в Синята къща поетическа академия "Добромир Тонев" се премести в Жълтата къща. Николай Гюлев имаше студенти и по-млади под 35 години пишещи хора до есента на 2010 г. Голяма част от творците бяха заварени от групата на Антон Баев. Почти никой от хората на Добромир Тонев не посещаваше часовете на Николай Гюлев. От тази група се сприятелих с Александър Петков. След раздялата ни той не посещаваше сбирките на Гюлев. Поетът Гюлев обича чашката, а жена му цигарите. В Жълтата къща пушачи още са Евелина Кованджийска, Емилия Зъбова, Николай Славов. Тези тримата пушеха в заведението "На широкото" /и на 26 април 2015 г./, което е тясно неуютно помещение зад "Халите" и е най-удобното място за Минчо Палавров. Тютюнопушене и употреба на алкохол до различни степени на опиянение - това са едни от грижите на студио "Младост". През 2015 г. са преизбрали Николай Гюлев, Елена Атанасова и Минчо Палавров в Управителен съвет на "Младост". Гюлев даде правото на Анелия Ралева /30 г./ да събира по 2 лева и да ги записва в тетрадка. Решил е членският внос да бъде 2 лева месечно. В "Младост" има ярки индивидуалности. По делото "Хинкова-Славов" се явих като свидетел, редовно призована от съдия Иван Калибацев, на 22 януари 2015 г. Пред медиите казах "Подпийнали чичковци". Минчо Палавров го преиначава на "подпийнали старчета". Не е тайна, че Палавров е по-стар от мен с 30 години, а Славов с 20 г., Гюлев е роден на 22 юли 1942 г., пенсиониран е отдавна. Не съм употребила думата старчета.

 Във Военния клуб в Пловдив и в национален мащаб има 38 души на възраст от 90 г. до 100 г. Според кукловода - депутата Борис Станимиров - съюзът ще съществува, докато ги има тези членове на Училището на Негово Величество. Надежда Любенова повдигнала въпроса за изключването на хората, чиято принадлежност към Държавна сигурност е доказана и са членували в БКП. На тези условия отговарят голяма част от Школата за запасни офицери. Загуба за Военния клуб е отсъствието на адв. Звезделин Запрянов и д-р юр.н. Георги Найденов. Членският внос във Военния клуб е 5 лева годишно. При Гюлев е 24 лева годишно. Преди беше 60 лева годишно. В ПП ГЕРБ преди членският внос беше 24 лева годишно, в ГС ГЕРБ - 12 лева. Напоследък членовете на ГЕРБ твърдят, че внасят по два лева годишно членски внос.Никога не съм членувала в политическа партия. От гледна точка на членство в БКП въпросът е решен.

На 6 април 2015 г. споделих с моя роднина д-р Цоню Коев за това, че по делото "Хинкова-Славов" бяха призовали мен и майка ми за свидетели. Чичо Цоню се изказа категорично: "Когато бях лекар в Златоград, помакините често ги шиеха отдолу, ходили по мъже". Сега три болници нямат специалисти да докажат дали е имало хименопластика при Албена Хинкова. Специалистите от 60-те години на 20 век и от 20-те години на 21 век са с различен капацитет и морал. В чужбина правят подобни хименопластики при жени от арабски произход. Възлюбеният на Албена е арабин, но той е починал преди много години.

Проблемът е морален. Николай Славов никога не е изпитвал искрено съжаление за начина, по който се държеше в клуб "Младост" през пролетта и лятото на 2014 г. Многократно пред медиите е заявявал, че Албена е посредствена поетеса. Когато около Нова година имахме литературна среща в "Макдоналдс", Славов ми стискаше ръката да докаже колко е силен. В съда отговарях на въпросите на Хинкова и Колев. Според мен Николай Славов трябва да оттегли искането за изследване за хименопластика. Обидата е лично изживяна. Мисля, че Албена не е била на такава операция. Изобщо не е важно дали Албена е девствена. Тя е протеже на Елена Коматова. Осем години гласовитата Коматова се е грижила за Албена, като да й е роднина от второ коляно. Нищо подобно. На 1 март Албена "кръжала като ципокрило насекомо" около Коматова да доказва графологично, че телефонният номер на листчето е даден лично от Елена Коматова. Сравнението е оригинално по думите на Коматова. Славов да се извини. Твърдял е пред медиите, че моите текстове и на Албена са по-дълги и по-скучни. Аз имам четири публикувани книги - 64 стр., 72 стр., 176 стр., 186 стр. Превеждам също книги по 200 стр. Дълги текстове и кратка памет у подпийнали егоцентрици. Албена е достоен автор. Може би й липсва самостоятелност. Вече повече от два месеца не е протеже на Елена Коматова. Имам надежда за Албена. Хинкова не цитира помощта на Коматова в есето си "Изсечена ли е Броселиандовата гора". Мисля, че Коматова ще стане известна с книга скоро. Албена също е събрала творби. Коматова е предоставила на Хинкова откъс от Фр. Скот Фицджералд, който е публикуван в есето за Цветан Стоянов, което взе първа награда по съвместителство с Димо Димов.

На Фицджералд се гради цялото есе, като на стълб. Очаквайте преводите ми на Фицджералд!

 

М. Чулова, 8 май 2015 г.