Форум Прометей  

Още теми »

   

Кой е тук?  

В момента има 86  гости и няма потребители и в сайта

   

ВХОД  

   

Посетители  

Брой прегледи на статиите
769312
   

Ламартин - Пловдив

Детайли

На 4 юли 2014 г. се проведе протестен митинг пред Областната управа, на който членове на Дружеството на писателите - Пловдив и гражданство подкрепихме искането на Дружеството на писателите - Пловдив да продължат да ползват къщата на Ламартин за още 10 години.

Паметникът на културата се руши, трябва мащабен проект за реставрирането и основен вътрешен ремонт. Начо Христосков ще има право да предяви искане пред Министерството на културата до 22 юли 2014 г. и да сключат типов договор за безвъзмездно ползване на къщата на Ламартин от Дружеството на писателите - Пловдив.

В 11 ч. на 4 юли 2014 г. не се състоя тръжната процедура, поради липса на регистриран участник.
 Дори да спечели търга, всеки е обречен на неизвестност, защото под натиск спечелелият ще напусне обекта. Началната цена е 1000 лева, която е непосилна за Дружеството. Членовете на това Дружество на писателите - Пловдив редовно печелят конкурсите на Община Пловдив за издаване на важни издания. Членският внос е символичен, УС се събира относително рядко, още по-рядко приемат нови членове. Къщата се оживява в Деня на поезията, 1 октомври. Тогава традиционно има четене. Понякога през лятото се представят нови книги. Клуб "Квант и приятели" с ръководител Розалия Александрова също имаше сбирки в къщата на Ламартин. Сега се ползва базата на читалище "Съвременник" в жк "Тракия".

Може би е вътрешноорганизационен проблем, а може би е добре, че в електронна подписка обхванаха по-широк кръг читатели. Елена Диварова поддържа добра комуникация с членовете и други от пишещите в града. Емил Милев понякога е обременен от лични проблеми и не съумя да се справи с работата на секретар.

Във фейсбук се разширява кръгът на подкрепата в групата "Да спасим къщата на Ламартин".

Там откриваме юридически преписки по казуса. Разгледах откритите процедури на сайта на Министерството на културата и вярвам, че в града има способни личности, които да разработят проект за възстановяване на паметника на културата къща-музей на Ламартин.

Преди години участвах в ТВ състезанието "Минута е много" с темата "Френски класицизъм" и мисля, че франкофоните в града могат да бъдат по-активни по въпроса за Ламартин. Не съм срещала сполучливи нови книги от и за Ламартин.

На 05.04.2015 г. от 14.00 часа ще се проведе поетично четене в къщата на Ламартин, като секретарят на Дружество на писателите в гр. Пловдив кани поетесите да прочетат свои стихове.

Мисля да отида и да прочета две стихотворения.

Не съм приета в Дружеството на писателите, в което кандидатствах на 30 септември 2010 година. Все пак винаги ми е приятно да гостувам.

Весела Цветница!