Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Св. Благоверен Княз Александър Невски – 23 ноември

Св. Благоверен Княз Александър Невски – 23 ноември 4 years 8 months ago #408

  • Bayraktarov
  • Bayraktarov's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • Posts: 34
  • Thank you received: 11
  • Karma: 3


Тропар

Пречестна клонка от благочестив корен си бил, блажени Александре; Христос те яви като Божествено съкровище за руската земя, нов преславен и богоприятен чудотворец; днес събрали се с вяра и любов, с псалми и песнопения, радвайки се, славим Господа.Него моли да спаси този град, държавата на твоите сродници да бъде богоугодна и да се спасят всички православни християни.

За Свети Благоверен Княз Александър Невски – 23 ноември

За нас българите, Свети Александър Невски е надежда, опора и утешение. Всеки, който е запалил свещ и е чул звука на величествените камбани на храма в София е почувствал благодатния дар свише. През 1998 г. имахме радостта да получим частица от светите мощи на благоверния княз Александър Невски, които ни даруват изцеления, радост и душевен подем. Пет жития разказват за необикновения живот и подвизи на Свети Александър Невски. Много летописи от XIII до XIX век в Русия допълват чудесните прояви на великия княз небесен закрилник на Русия. Още от ранна младост великият княз Александър Невски сияе с лика си „сякаш Йосиф прекрасний”, а силата му е сравненявана със Самсоновата, а гласът му се чува „яко труба в народе”. Той е втори син от деветте деца на знаменития си баща Ярослав III Всеволодович, горда издънка на Переславско-Суздалската клонка на Рюриковичите.

Нека напомним само заключението на Михаил Петрович Погодин – плод на десетилетни исторически изследвания, философски обозрения и събирателска дейност, един от най-видните руски историци. Той правилно посочва, че господарят, князът в руските земи винаги е бил „скъп гост и защитник, а необикновеното като небесна чудесна проява на Божията воля често определя по най-конкретен начин историческите събития”.

Свети благоверният княз Александър Невски чрез обряда „стрижба”, по древна княжеска традиция заедно с братята си и с всички обредно-религиозни действия е посветен „за воинска служба”, т.е. той може да бъде вече само защитник, най-смел и правдив войн и да лее своята кръв, водейки дружината си.

Обрядът се извършва през 1225 г. в Спасо-Преображенската църква на Переслав Залески. Една от най-необикновените битки в света, които води Свети Александър Невски е срещу немските рицари, наречена „Ледено побоище”. Това е битката при Чудското езеро около един остров, наречен „Гарванов камък”. Немските рицари били с огромно числено превъзходство, но княз Александър Невски с обходни маневри, с необикновена храброст започва ужасна сеч и удържа победа. За руския народ победите при Чудското езеро са от огромно значение за високия дух и вяра в правдата.

По това време многочислената татаро-монголска Орда вече се е впуснала на запад. Бащата на великия княз Александър Невски е посетил няколко пъти Златната орда, за да се опита с дипломация и търпение да постигне известно примирие и облекчаване на данъците.
Трудно днес можем да си представим колко страшни опустошения, грабежи и пожарища, с каква могъща армия хан Батий, внук на Чингиз хан, опустошава огромните територии до Унгария, Западна Европа, прегазвайки огромните степи. При Цар Иван Асен II една колона от монголите е отблъсната и победена и това е наша голяма историческа гордост.

Проф. Йордан Андреев в книгата си „Великите князе царете императорите на Русия” пише „някои пресмятат силите на хан Батий на 120-140 хиляди човека, а повече от 60 хиляди конници със саби и монголите прилагали тактиката на непрекъснат щурм” и още: „Съвремениците сравняват монголите с онзи нечист народ, за който в Библията се разказва, че бил изгонен в пустинята. Пак там е записано, че този народ ще се появи отново, когато настъпи краят на света, за да оплени цялата земя. Затова хората от Европа нарекли този народ тартар /татари/, т.е. хора излезли от пъклото, от ада.”. Освен опустошенията на руските земи от монголите, княз Александър Невски трябвало и да се отбранява срещу немските рицари. А и шведският крал предприел поход срещу Новгород с ладии по река Нева. Княз Александър с Божия помощ и вдъхновение удържал нечувана победа с малобройната си бойна дружина и затова бил назован Невски. „Не в силата е Бог, а в правдата” – с тези думи той ободрил своята дружина. Преподобните мъченици Борис и Глеб също се явили по чудотворен начин на ладия със светлите си ликове. Счита се също, че от едната страна на река Ижора, едно почти непроходимо място, божиите ангели помагали на защитниците на светата вяра. През 1246 г. на връщане от златната орзда умрял мъченически бащата на княз Александър Невски, знаменитият Ярослав III Всеволодович. Свети княз Александър Невски също по пътя на баща си трябвало да посети лично татарите, за да получи всякакви облекчения за руските земи.

Там Александър Невски отказал всякакви езически обреди с необичайна твърдост и отказал участие във всичко скверно и езическо. Но хан Батий се възхитил, въпреки твърдия отказ той казал „вярно са ми казвали няма княз равен на него, това е само от Бога”. Княз Александър Невски служил на Отечеството си, управлявал повече от единадесет години великокняжеския престол във Владимир, успял да освободи от татарски данък духовниците, намалявал до възможно определения данък на хората. Въпреки това в градовете Владимир, Суздал, Ростов, Ярославъл и Устюк избухнали големи бунтови. При угрозата от страшно монголско отмъщение Великият княз пак заминал за ордата. Бог благословил делото и саможертвата на Свети Александър Невски и дори дал нова милост – монголите освобождават русите от служба в татарските полкове. Тръгнал отново Свети Александър Невски с тази радост от изпълнения си дълг, но уморен от пътя и дългия престой се разболял тежко в село Городец. Благоверният княз чувствал близката си смърт, дал и приел прошка от дружината си и приел монашески постриг с името Алексей. След като се причастил със Светите тайни предал Богу дух. Това станало на 14 /23/ ноември 1263 година. Затова в този ден православната църква чества неговата памет.

Още преди да пристигнат вестоносците в град Владимир по време на Светата литургия митрополитът - владиката Кирил видял в небето как носят блажената душа на княз Александър Невски. Той казал на молещите се: „Братя, днес се представи благоверният велик княз Александър Ярославич”. Великият княз Александър Невски бил погребан в манастирския храм „Рождество на пресвета Богородица”. От неговите свети мощи болните получавали изцеление, а скърбящите - благодат на утешение и всякаква помощ.


Храм-паметник Свети Александър Невски - София

Великият княз Александър Невски е голям защитник на православната вяра. Той отговаря на писмата и мисиите на римския папа по един благороден, но категоричен начин като му излага цялата православна традиция и в заключение отхвърля всякакви преговори. Освен това, изобилен извор на чудеса свидетелстват, че благоверният княз Александър Невски винаги е близо за тези, които с молитва търсят неговата помощ. При император Петър Велики мощите на Св. Александър Невски са пренесени най-тържествено от град Владимир в основаната в негова чест и памет Александро-Невска лавра. Великият Александър Невски е небесният закрилник на Цар Освободителя Александър Николаевич и се знае, че много важни решения на Царя Освободител са внушени по необикновен и чудесен начин свише.

Ето защо и нашият величествен храм е посветен на неговата чест и правда. Благоверният Свети княз Александър Невски е небесен закрилник и на руските сухопътни войски. С трепет си спомняме за българското опълчение, което следваше руските войски от Плоещ през Стара Загора, Плевен, Шипка, Шейново, Сан Стефано.

Светият княз Александър Невски е покровител и на нас българите като велик Божи угодник.

Елена Коматова
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.063 seconds
Powered by Kunena Forum