Форум Прометей  

Още теми »

   

Кой е тук?  

В момента има 103  гости и няма потребители и в сайта

   

ВХОД  

   

Посетители  

Брой прегледи на статиите
766797
   

Състезанието в Сингапур

Детайли

Как се става шампион?

Младите ни надежди по математика започват с решаването на трудни и забавни задачи от ранно детство.

Имах удоволствието да разговарям с едно момиче с изявени заложби по математика. Ученичката за 8 клас с профил "Математика с английски език" се справи отлично с изпитите от НВО по български език, математика и английски език и е една от първите в Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" в гр. Пловдив. Там от групата медалисти от различни състезания е и Атанас Бунтов, който събра 500 точки от изпитите от НВО, чрез две пълни шестици по български език и математика. Той беше на море и един от медалите не получи лично.

Габриела Чавгова засега не е забелязала любовни стрели "чавги" по портата си, защото е изцяло отдадена на стремежа си към нови знания и умения.

Майка й Стела Ташенова е открила заложбата на момичето си от малка да разглобява и сглобява механизми, това показва логическо мислене и силна наблюдателност. Спомням си един случай с часовник. Баща й няма такава грижа за образованието й, но се радва на успехите. За да се постигне нещо значимо в областта на математиката, трябва детето от 4 клас да се явява на 6 състезания, като класирането от тях дава право на участие в паралелката с равен брой момичета и момчета в МГ "Акад. Кирил Попов". Тази системна работа предполага значителна посветеност и консултации с учители. Често пъти в нашите училища няма свободни стаички за консултиране, а да не говорим, че в ОДК директорката дори наказва учители, че си пишат консултации в дневника. Бившият директор на МГ Ивайло Старибратов каза, че за добрите представяния се отпускат 40 000 лева към бюджета на училището.

В Пловдив закриха 34 паралелки след неуспешен прием на първо класиране в различни училища. Интересът към МГ "Акад. Кирил Попов" е голям, но за някои специалности също е паднал балът. Действително, вариантите на НВО имаха грешки, които подвеждаха учениците.

Габриела Чавгова е една от първите в "Математика с английски език", занимава се с английски език допълнително в свободното си време, но индивидуално, защото е твърде натоварена за групова дейност. Повод за тази среща беше участието й в олимпиадата в Сингапур от SIMOC.

Шестокласниците се явяват на състезания в няколко града в България, Габриела е взела достатъчно точки от SASMO в гр. Стара Загора. Така се е класирала за три състезания за 2017 г. - Сингапур, Куала Лумпур, Хо Ши Мин, Камбоджа. Най-модерното място от тях е Сингапур, където се провежда SIMOC, CIS Huskies - Canadian International School. Мои възпитанички от ОДК избраха да учат в Сингапур и споделиха, че са много доволни от висшето образование, което получават там. Майката на Габриела също се интересува от възможностите дъщеря й да учи в чужбина.

Когато децата се подготвят за състезания е много важно да имат подкрепата от учители, които да се набавят със задачи по формата на състезанието, какви задачи са давали предишни години, какво ново може да се появи на тези състезания. Тук трудността е, че задачите се решават на английски език, индивидуалното състезание е с общо 25 задачи, от които 15 от затворен тип и 10 със свободен отговор. Ако участник остави празно място, той не получава точка, но отговорилите грешно губят, така може да има отрицателно класиране.

Габриела Чавгова донесе бронзов медал от Сингапур. Община Пловдив и Математическата гимназия не поемат разходите по пътуването и престоя. Все пак Стела Ташенова е помолила община Пловдив да отпусне средства за билет - 1200 лева. Това престижно състезание за един участник без родител струва около 2000 лева.

Колко деца от България участваха? - 16 ученици.

Шести и седми клас държат изпита на английски език, а по-малките на български език. Получихме златни медали при учениците от 2, 4, 6 клас.

Колко ученици участват в един отбор? - трима, един от 5., един от 6., един от 7.клас. Условието е също да са от различни държави, за да може работният език да е английски. Там има много правила за поведение и етика, които грижливо се заучават и понякога затрудняват. Габриела е била с момче от Сингапур и момиче от Монголия в един отбор, като са носители на бронзови медали.

Колко държави имат представители в SIMOC?: 20 държави с общо 1200 участници.

Любопитни задачи - Math Warriors, пъзели, топчета на един конец, логически.

Момичето ни изпрати автентични снимки от Math Olympiad Contest, Singapore International Olympiad Challenge.

Българчетата се върнаха на летище София с общо 8 златни, 1 сребърен, 6 бронзови медали от индивидуалните състезания.

В отборното класиране България е с един сребърен медал на Ясен Пенчев и един бронзов медал на Габриела Чавгова.

Учениците показаха и две купи.

Всички са платили по 100 долара за участие, около 500 долара за хотел.

Любопитни факти: Габриела ще разучи магически квадрати от книга, която получи, играла е футбол, което се е променило, има желание да посети гр. Хисаря, където има роднини.

Чавга - любовна стрела.

Мария Чулова

 

Ето и снимки от Сингапур:

чавгова

Габриела Чавгова
Българска медалистка
Представителите на България
Медалисти от Сингапур
Снимките са предоставени от Габриела Чавгова, гр. Пловдив